Butiken

Mitt genom tidernas första blogginlägg

Det här är min värld – jag andas och tänker på lera nästan jämt.

Ofta har jag långa ”att göra listor” i huvudet då det är så många steg i processen att planera och hålla ordning på när man tillverkar keramik för hand.  Från bearbetning av lera till färdigbränd, slipad och packad produkt. Nästan lika ofta tänker jag på nya produkter. Det går inte låta bli, långt ifrån allt blir verklighet och det gör ingenting. Jag njuter av friheten i att styra min egen tid. Så har det ju inte alltid varit. Såhär gick det till..

Efter att ha fött två barn och skaffat mig ett inrutat liv med kontorsjobb  och fasta tider behövde jag en ventil i en alltmer stressad tillvaro. Jag hade testat att dreja ett par gånger tidigare och tyckte att det var såå härligt. Jag började en kvällskurs med en nära vän 2016, gick några terminer och ville sen fortsätta med lera och bygga vidare på mitt intresse. Sökte då in till folkhögskola och började läsa keramik. När utbildningen var klar hade vi sålt vårt hus, köpt en ny fastighet där jag kunde ha min verkstad, byggt studio och inrett en butik. Jag hade sagt upp mig från min heltidstjänst och startade i gång företaget. Jag är allt eller inget.


Jag tänker såhär..

Jag har velat skapa ett sortiment att älska, där varje del är unik och värd att ge lite extra uppmärksamhet. Varje produkt i sortimentet har passerat mina händer och granskats av mina ögon – många gånger. Jag formar produkter framförallt för det dukade bordet men också inredningsdetaljer och artiklar för badrummet. Glasyrerna är naturnära och detaljrika.

Man kan inreda på många sätt med keramik och ofta värnar man om det handgjorda i väldigt många år. Det ger en speciell känsla när man vet att det är en annan människa som skapat det där fina man håller i sin hand. Dessutom skiljer sig produkterna åt lite grand, det blir aldrig ”helt perfekt” och det finns en frihet i det. Det blir mindre tillrättalagt och mer personligt.

En del produkter har tillkommit efter mina egna behov men även efter önskemål från kunder. Märker jag att en produkt inte uppskattas, försvinner den. Lika mycket som jag tänker på vilken estetik jag vill ha, lika mycket tänker jag på den praktiska aspekten. Är koppen skön att hålla i handen, får tallrikarna plats i diskmaskinen, fastnar vatten i fotringen efter disk, kommer mina kunder vilja behålla produkten länge eller kommer de att tröttna på den snabbt? Jag vill inte sälja en produkt som jag inte är stolt över. Det räcker inte med att den är snygg. Jag tycker också att man ska ställa högre krav på bruksgods jämfört med vaser och inredning. Det används på ett annat sätt. Idag säljer jag produkter direkt till kund via min hemsida, via utvalda återförsäljare och porslin till restauranger. Det är mer omväxlande och känns tryggt att ha flera ben att stå på.

 


Fotograf: Osman Tahir

Varma hälsningar

Emma