Handgjord keramik och svenskt hantverk


Den handgjorda keramiken och det svenska hantverket handlar om skönhet och estetik men också om kvalité, funktion och hållbarhet. Frukostskålen och tekoppen ska vara bekväm att hålla i handen, tallrikarna ska få plats i diskmaskinen. Produkterna ska vara slitstarka och kunna användas både till vardag och fest. I en svensk design tillverkas bland annat klassisk keramik som är okonstlad och detaljrik i naturens egen färgpalett.. Leran är fantastisk men det finns mer att upptäcka hos mig. Trähantverk, smide och målade konsthantverk i form av posters. Jag hoppas kunna utveckla ett större utbud från svenska hantverkare och konsthantverkare inom en snar framtid. Till skillnad från massproducerad keramik tillverkar jag mina alster för hand i min studio i småländska Ljungby, på heltid sedan våren 2019.  Jag säljer till största del min keramik här i webshopen, det ska vara enkelt att göra bra val!  


Genom tillverkning för hand skapas små skiftningar i varje produkt. Det ger en levande och vacker dukning. Blanda gärna produkter i olika serier och plocka in naturen med blommor och blad tillsammans med linnematerial och trä. Småland är mitt hem med all sin skog, sina åkrar, ladugårdar och sitt jordbruk. Naturen och skogen ligger mig varmt om hjärtat och jag hämtar mycket inspiration från min omgivning och uppväxt. Framförallt när det kommer till funktion och hållbarhet. Ofta föds en ny idé av en produkt när jag saknar något, då börjar jag fundera, skissa. Jag gör en prototyp och får ofta göra om.  Att skapa något från grunden tar tid. Från det att jag drejar eller handformar en kruka till färdig produkt tar det minst två veckor för tillverkning, torkning, bränning, glasering och sedan bränning igen. Det går inte att stressa fram då tork och bränningsprocess tar den tid den behöver.

Jag brinner för hantverket, det ärliga och hållbara. I en värld där vi så länge konsumerat över våra resurser, utan att fundera över vad vi köper, behöver vi omvärdera vårt sätt att leva. Vi vill veta vad vi köper och hur det tillverkats.


emma@ljungbyljungceramic.com

@ljungbyljung


Vänligen Emma

Olofsgatan 36, LjungbyJavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.