Butiken

Hållbarhet och greenwashing

Hoppas ni alla haft en lugn och skön sommar. Jag var pepp på att komma igång nu! Längtar efter höst, tända brasor och jeans! Jag startar igång bloggen med ett tyngre ämne, de behövs de också. Vi behöver alla tänka efter ibland!

Det är mycket prat om hållbarhet och greenwashing sedan några år tillbaka.. Vad är hållbart och vilka företag kan man lita på? Tillverkas verkligen produkterna där de sägs tillverkas på det sätt de sägs tillverkas? Är massproduktion verkligen så illa? Jag kan inte svara på de här frågorna men jag har funderat mycket på det.

Jag kan tycka att det är orättvist att en del företag kallar sin produktion för närproducerad och produkterna handgjorda när man sedan kan läsa i det finstilta att det inte alls är så. Produkterna produceras i Polen eller i Kina men de glaseras i Sverige, kan man då kalla det för närproducerat och handgjort i Sverige? Nja.

Jag ser också ofta keramik som påstås tillverkas för hand i exempelvis Kina, för en femtedel av ett rimligt pris enligt mig... kan det verkligen stämma? Det syns väldigt tydligt, framförallt på keramik om den är tillverkad för hand eller inte. Skålarna eller kopparna kan inte se exakt likadana ut allihopa, de kan inte vara fjäderlätta och en tallrik som tillverkats för hand kan inte kosta 60 kronor.


Företag kan i princip marknadsföra sig och sina produkter hur de vill utan att det finns någon reglering på det där. Jag värderar inte hur andra företag tillverkar sina produkter, jag är inte tillräckligt insatt. Men jag får ont i magen när företag använder marknadsföring för att vilseleda människor. 


 Hur arbetar ljungBYljung med hållbarhet?  

 • Till att börja med är det ingen massproduktion av produkter jag tillverkar och säljer, det importeras inte och vi kan därför vara säkra på att arbetsförhållandena är OK.
 • Vattenproduktionen är väldigt låg vid en mindre tillverkning som hos mig, jämfört med i en stor fabrik.
 • Jag återvinner alla glasyrrester och all lera, i princip slängs inget. Blir inte produkter bra, återvinner jag leran och använder den igen. Ibland blir de färdigbrända produkterna inte som jag tänkt, då säljs de för exempelvis halva priset på hemsidan eller i butik efter jul.
 • Jag startar bara en ugn när den är full. Jag har en relativt stor ugn och ibland får kunderna vänta någon vecka extra på sin produkt, vilket brukar vara ok.
 • 90 % av all försäljning sker inom Sverige, produktionen är lokalt förankrad och koldioxidpåverkan är låg.
 • Jag återvinner alla fraktpallar och jag använder även en hel del återvunna kartonger. En del kartonger har jag fått i samband med ett eget köp, ibland kommer vänner eller familj och lämnar kartonger och emballage som blivit över vid ett köp de har gjort.   
 • Jag packar även i så små kartonger som är möjligt, med minsta möjliga utfyllnad med annat emballage eller bubbelplast.
 • Jag använder inga giftiga glasyrer med kobolt (vanligt i blå glasyrer) litium, kalium eller bly exempelvis.
 • Jag tillverkar allt i stengodslera, endast på grund av att det är mer hållbart. Det blir inte sönder särskilt lätt. Man kan använda porslinet i micro och diskmaskin, om och om igen utan att någon guldkant eller dekal blir missfärgat. Keramiken åldras med värdighet.
 • Alla mina produkter tillverkas i naturnära och varma toner utan särskilda mönster. Anledningen till det är delvis för att jag tycker mycket om sådana toner. Jag är också övertygad om att glasyrerna jag tagit fram överlever de flesta trender som kommer och går, lika så formspråket. Vad kan bli mer hållbart än att inte byta ut sitt hem alldeles för ofta?
 •    

Mitt hjärta slår hårt för både återbruk och hantverk.. att tänka efter och handla långsiktigt!

Har du tankar eller frågor, hör av dig så ska jag försöka svara på dem.


HA EN BRA DAG!
Emma